top of page
Search

Gamer dit barn online ... på dansk?

Writer's picture: Tina BollerslevTina Bollerslev

Er du ligesom mig konstant bevidst om, at du er den eneste, der vedligeholder og udvikler dine børns danske sprog? Er du også træt? Online gaming på dansk kan måske blive din nye bedste ven.

Hvis der er en ting, jeg kan takke Covid-19 pandemien for, så er det, at den tvang mig til at give slip på min angst for, at mine børn skulle spille computerspil online. Det var en gammeldags frygt for det ukendte, men også en bevisthed om, at gaming er afhængighedsdannende, så derfor havde jeg altid strittet imod, nærmest til den grad, at jeg opfordrede ungerne til at tegne deres eget computerspil, hvis det nu endelig var det, de ville lave.


Børnene var 8 og 10 år gamle, da vi gik i lockdown her i UK. Det var en hård lockdown - fuldt forbud mod at ses med andre, også børn. Mine unger oplevede hurtigt dyb ensomhed og hungren efter socialt samvær med andre børn (hvorfor er voksne så KEDELIGE?!), og der gik kun et par uger, før deres skolevenner inviterede til at lege virtuelt. Der var ingen ende på deres lykke, og jeg indså hurtigt, at det mindst af alt handlede om at spille computerspil, og mest af alt om at være sammen socialt med deres venner. Daglige online aftaler med vennerne blev hurtigt en del af børnenes hverdag. De spillede sammen i stuen på X-boxen og havde samtidigt deres venner i højtaleren på et WhatsApp group call på min telefon. Hele gruppen af børn var kreative sammen, arbejdede sammen, løste konflikter, snakkede løs, råbte og skreg endda til tider, alt imens jeg overhørte det hele og en gang imellem blandede mig for hyggens skyld. Men det, jeg bed mærke i, var kommunikationen, der fandt sted, og sproget - der var masser af sprog. Det kunne vel også fungere sådan på dansk?


Jeg fik skrabet mig nogle online gamingaftaler i hus med mine danske venner og familie, og det var en success, først med Minecraft og senere Among Us med børn helt ned til 4-års alderen. Børnene snakkede løs på dansk, mens de legede, og udover at det bragte mig tættere på min familie og venner at have kanalerne åbne oftere og i længere tid, var det guld værd at have online medhjælpere til børnenes daglige danske sprogpleje. Der var ingen tvivl om, at den danske kommunikation med jævnaldrende gav deres sprog et boost. Pludselig havde udtryk som ”det gør nas!” og ”han nakkede mig” fundet vej til deres ordforråd. Endnu vildere var det, at min søn chattede på dansk i tekst!


Kunne det blive bedre? Jeg var igen forbundet med min lille nevø og mine gamle venner i Danmark gennem børnenes spilleri, og deres venskaber i Danmark blev også styrket. Men ja, faktisk så kunne det blive bedre. Det lykkedes os nemlig at få mormor til at spille Among Us, selvom hun snart måtte give op på grund af teknologien, og fordi mormor i bund og grund bare ikke er en gamer.


Dog fandt min søn en fast dansk gamer-kammerat, og deres kommunikation har haft stor indflydelse på hans danske sprog. Endnu bedre er det, at drengen er min gode venindes søn. De taler ikke blot om spillet, mens de gamer, men også om hverdagsting og skole.


Så snart dit barn rammer en alder, hvor han/hun begynder at spille computerspil med andre (det er vist temmeligt uundgåeligt), så benyt dig af den chance, der ligger i gamer-venner for at udvikle deres danske sprog og samtidigt knytte bånd til Danmark.


Desværre er computerspilleriet sværere med den ældre generation, som jo er dem, vi er allermest interesserede i at børnene bliver mere knyttet til. Måske findes der nogle online spil derude, som bedsteforældrene og børnebørnene er villige til at møde hinanden i? Among Us var vores bedste bud, men det gik ikke i længden, hvilket min søn også kommenterede en dag, ”Ej, det’ bar’ totalt nederen, at mormor ikk’ gamer.” Det tror jeg, vi alle kan blive enige om.

130 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


© 2023 by Sphere Construction. Proudly created with Wix.com

bottom of page